Geschiedenis Waterloo

De Slag bij Waterloo speelde zich af op 18 juni 1815. De strijd eindigde met de beslissende overwinning van twee legers: enerzijds de Britse, Duitse (contingenten van Hannover, Brunswijk en Nassau) en Nederlandse (Belgisch-Hollandse eenheden) geallieerden aangevoerd door de hertog van Wellington en anderzijds de Pruisische troepen aangevoerd door maarschalk Blücher. Samen namen ze het op tegen het Franse leger of ‘Armée du Nord’ van keizer Napoleon I.

De gemeente Waterloo ligt een twintigtal kilometer ten zuiden van Brussel in België. De gevechten vonden echter niet plaats in Waterloo zelf, maar wat zuidelijker op het grondgebied van de huidige gemeenten Lasne en Eigenbrakel. In Frankrijk wordt het gevecht vaak de “Slag van Mont Saint-Jean” genoemd, als verwijzing naar de preciezere plek waar de troepen elkaar troffen. In Duitsland wordt de naam “Slag bij Belle-Alliance” gebruikt.

Deze slag is de laatste waarbij Napoleon zelf betrokken was nadat hij opnieuw de macht had veroverd over Frankrijk tijdens de zogenaamde Honderd Dagen. Hij was vastbesloten de strijd voort te zetten met nieuwe strijdkrachten, maar moest vier dagen na zijn terugkeer in Parijs aftreden door een gebrek aan politieke steun.

De Keizer Napoleon
Slagveld

Duizenden deelnemers uit allerlei landen komen voor een grote historische reconstructie samen op het slagveld. In juni 2015 te Waterloo!

Ze zijn allemaal gekleed zoals in de tijd van de kampen en gevechten die de troepen van Napoleon voerden tegen die van Wellington en Blücher.

In 2015 wordt dus de tweehonderdste verjaardag van deze unieke gebeurtenis gevierd!
www.waterloo-tourisme.be

Om een kaart met de adressen van de onderstaande plaatsen te bekijken, klik hier

© 2014 Le Bivouac Waterloo  I  Wettelijke vermeldingen  I  Concept by SCAGraphic